Dieta Plus

Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne

Dietetyk w Opolu

o mnie artykuły wykłady audycje radiowe Trisomia 21 kalkulator RODO

PROGRAM BEZPŁATNYCH KONSULTACJI DIETETYCZNYCH DLA DZIECI Z TRISOMIĄ 21 POWOLI SIĘ KOŃCZY.

Wszystkich rodziców dzieci, którzy jeszcze się nie zgłosili, serdecznie zapraszam. Więcej informacji znajdziecie Państwo w zakładce Trisomia 21


Dieta Plus Opole

Joanna Gruszka

dietetyk kliniczny

dietaplus@interia.pl

www.dietaplus.pl



Usługi dietetyczne

Wizyta i cennik

Pomiar składu ciała

Przed wizytą wypełnij: ankietę

Rejestracja:
tel. 662 - 142 - 647


Gabinet:
Opole ul. Reymonta 49/5

Mapa dojazdu

Wizyta i cennik

Pierwsza wizyta

Kiedy przyjdą do mnie Państwo na pierwszą wizytę, chciałabym dowiedzieć się paru rzeczy, które pozwolą mi lepiej poznać Państwa potrzeby.

Zapytam więc, jakie są Państwa oczekiwania. Czy wysłał Was lekarz, zmusiła jakaś choroba, nadmiar kilogramów, czy po prostu chcecie wiedzieć więcej na temat więcej na temat odżywiania.

Poproszę o wyniki badań krwi, które ostatnio zrobiliście, zapytam o zażywane leki i suplementy diety. Będę chciała wiedzieć, co jadają Państwo na co dzień, po jakich pokarmach dolegliwości się nasilają, czy jest czas na regularne posiłki i gdzie są jadane. Na tej podstawie będę mogła określić czy dieta jest prawidłowa i co ewentualnie można w niej zmienić.

Może się zdarzyć, że po zapoznaniu się z Państwa historią, oprócz zalecenia diety, polecę wizytę u lekarza pierwszego kontaktu lub specjalisty. Nie każde schorzenie można wyleczyć lub złagodzić samą dietą, często potrzebne jest leczenie farmakologiczne, które zalecić może tylko lekarz.

Na spotkanie proszę przynieść:

1. Podstawowe badania krwi, takie jak:
  • Morfologia krwi z rozmazem
  • OB
  • Glukoza (w przypadku insulinooporoności lub hiperinsulinemii również ostatnia krzywa cukrowa i insulinowa)
  • Cholesterol całkowity, HDL, LDL, triacyloglicerole
  • TSH (w przypadku chorób tarczycy również Ft3, Ft4, anty TPO, anty TG)
  • inne badania w zależności od schorzenia, uzgodnione telefonicznie w trakcie rejestracji (badania krwi sprawdzające pracę nerek, wątroby, trzustki, wyniki gastroskopii, kolonoskopii, wypisy ze szpitala, testy alergiczne i inne w zależności od problemu zdrowotnego).

    Skierowanie na podstawowe badania mogą Państwo uzyskać od lekarza pierwszego kontaktu.

    2. Wypełnioną ankietę

    W czasie pierwszej wizyty:

  • Zważę Państwa i zmierzę
  • Obliczę zapotrzebowanie energetyczne i BMI
  • Przeprowadzę analizę nawyków żywieniowych oraz wyników badań krwi
  • Dam zalecenia żywieniowe na piśmie w zależności od problemu zdrowotnego

    W czasie drugiej wizyty

    Po zapoznaniu się z Państwa nawykami żywieniowymi, wynikami badań i pomiarami antropometrycznymi przygotuję indywidualny jadłospis wraz z komentarzem i przykładowymi przepisami.

    Jadłospisy

    W ramach drugiej wizyty przygotowywane są dla pacjentów 2 rodzaje jadłospisów:

    1. Jadłospis ilościowy wymiennikowy – stosowany w redukcji masy ciała lub w niedowadze, wtedy kiedy trzeba narzucić pacjentowi określoną ilość pożywienia, ale także jego jakość. Po uzgodnieniu z pacjentem ustalane są pory posiłków, ich rodzaj, brane są pod uwagę zarówno problemy zdrowotne, w których ma pomóc dieta, jak również możliwości pacjenta, jego rozkład dnia oraz godziny pracy.
    Na każdy posiłek pacjent dostaje od kilku do kilkunastu propozycji posiłków do wyboru, posiłki te może dowolnie między sobą wymieniać. Jadłospis zawiera też podstawowe przepisy oraz uwagi dotyczące przygotowania posiłków, zalecanej ilości płynów, dozwolonych dodatków, itd.

    Może być przygotowany w różnych wersjach: jako dieta podstawowa dla osób bez problemów zdrowotnych, łatwo-strawna w chorobach przewodu pokarmowego, bogatoresztkowa w cukrzycy, zaparciach czy chorobach serca, bezglutenowa w celiakii czy nadwrażliwości na gluten oraz innych.

    U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek stosowana jest odmiana tej diety ograniczająca białko u pacjentów z niewydolnością nerek w okresie przeddializacyjnym lub zwiększająca jego zawartość u pacjentów dializowanych.

    Jadłospis taki jest do stosowania najczęściej przez cały okres terapii dietetycznej.

    2. Jadłospis jakościowy – stosowany u pacjentów z prawidłową masą ciała, u których ze względów zdrowotnych wprowadzamy nową dietę, produkty i przepisy. Ma on nauczyć pacjenta zupełnie innego jedzenia. Stosuje się go w alergii, celiakii, autyzmie, niektórych nowotworach czy chorobach przewodu pokarmowego. Ale także u pacjentów chcących zmienić nawyki żywieniowe, a więc w przypadku kobiet w ciąży, dzieci, wegetarian, i innych.

    Zawiera szczegółowe informacje na temat nowych wprowadzanych produktów, gdzie je można kupić, jak przygotować, propozycje posiłków na śniadania, obiady, kolację oraz dużo przepisów.

    Jadłospis taki jest stosowany przez cały okres terapii dietetycznej, dzięki niemu pacjent będzie wchodził coraz głębiej w nową dietę, która ma stać się jego sposobem żywienia.

    3. Jadłospis dzienny - zawiera propozycje konkretnych posiłków na każdy dzień tygodnia. Może być tygodniowy, dwutygodniowy, miesięczny. PRZYGOTOWYWANY JEST TYLKO NA SPECJALNE ŻYCZENIE PACJENTA I JEST INDYWIDUALNIE WYCENIANY.

    Kolejne wizyty (zwykle co 4 tygodnie)

    W przypadku dietoterapii chorób - zwykle 1-2 kontrolne wizyty.

    W przypadku nadwagi i otyłości - ilość wizyt jest uzależniona od stopnia nadwagi i otyłości i może wahać się od 2 do kilkunastu.

    W czasie kontrolnych wizyt:
    Porozmawiamy o tym, jak się Państwo czują, jak zmieniły się dolegliwości, czy są trudności w stosowaniu diety, w razie potrzeby dokonam zmian w jadłospisie.

    W przypadku nadmiaru i niedoboru masy ciała wykonam pomiar składu ciała metodą bioimpedancji oraz innych bieżących pomiarów antropometrycznych.Ocenię czy wprowadzona aktywność jest wystarczająca.

    Ocenię skuteczność zastosowanego leczenia żywieniowego.

    Cennik obowiązujący od maja 2019

    Opis wizyty Wizyta indywidualna Wizyta rodzinna
    dla dwóch spokrewnionych osób
    Wizyta pierwsza (analiza nawyków żywieniowych i stanu zdrowia pacjenta, wydanie zaleceń żywieniowych na piśmie, dobór jadłospisu) 150 zł. 250 zł.
    Wizyta druga, zwykle po tygodniu (opracowanie, omówienie i odbiór jadłospisu) 250 zł. 200 zł. od każdej osoby (możliwy jest 1 wspólny jadłospis, gdy jadłospisy dla 2 osób są identyczne)
    Kolejne wizyty (pomiary masy i składu ciała, analiza działania jadłospisu, wprowadzenie ewentualnych zmian do jadłospisu) 100 zł. 150 zł. od dwóch osób
    Pomiar składu ciała (sam pomiar, bez wizyty) 50 zł. 50 zł. od każdej osoby

    W razie długotrwałej dietoterapii stosuję indywidualne rabaty.

    UWAGA: w niektórych problemach zdrowotnych pacjent nie potrzebuje jadłospisu, wystarczające są zalecenia, wtedy pomijamy jadłospis, a druga wizyta jest wizytą kontrolną po miesiącu.

    Płatność wyłącznie gotówką.