dr JOANNA GRUSZKA Dietetyk kliniczny

Zdjęcie Joanny Gruszki

Doktorat uzyskany w Katedrze Dietetyki w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Tytuł rozprawy doktorskiej Ocena realizacji potrzeb żywieniowych i skuteczności interwencji żywieniowej u dzieci i dorosłych z zespołem Downa.

Absolwentka studiów na kierunku dietetyka kliniczna oraz podyplomowych studiów poradnictwa żywieniowego i dietetycznego.

Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, stale poszerza swoją wiedzę na konferencjach i szkoleniach.

  • Doktor nauk rolniczych, dyscyplina technologia żywności i żywienia - Katedra Dietetyki w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW
  • Dyplom dietetyka klinicznego
  • Dyplom Podyplomowych Studiów Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego

  • Gabinet dietetyczny Dieta Plus - dietoterapia chorób dzieci i dorosłych
  • Opolskie Centrum Onkologii im. prof. T. Koszarowskiego - dietoterapia pacjentów onkologicznych
  • NZOZ Reha-Centrum - dietoterapia dzieci i dorosłych

Publikacje naukowe

Rozdziały w monografiach

Wystąpienia na konferencjach

Książki (recenzje, redakcje merytoryczne)

  • Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu (obecnie Uniwersytet Opolski), Wykłady z przedmiotu dietetyka, Studia Pielęgniarstwo niestacjonarne. Opole, 2015
  • Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu (obecnie Uniwersytet Opolski), Wykłady z przedmiotu dietetyka, Studia Położnictwo stacjonarne. Opole, 2015
  • Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu (obecnie Uniwersytet Opolski), Wykłady z przedmiotu dietetyka, Studia Pielęgniarstwo niestacjonarne. Opole, 2014
  • Multiserwis, NZOZ PREV-Med, Szkolenie z dietetyki pediatrycznej - kurs specjalizacyjny dla pielęgniarek, Opole, listopad 2014
  • Szkolenie z dietetyki i żywienia dla Profesji. Opole, maj 2013.
  • Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu (obecnie Uniwersytet Opolski), Zajęcia teoretyczne na kursie kwalifikacyjnym „Pielęgniarstwo opieki długoterminowej. Opole, listopad 2012

  • Artykuły w Opolskiej Pielęgniarce i Położnej
    • Prawidłowe odżywianie w zdrowiu i chorobie, Biuletyn 17 (2014).
    • Żywieniowa profilaktyka nowotworów, Biuletyn 23 (2015).
    • Dieta ketogeniczna, nowy ciekawy aspekt żywienia w chorobie nowotworowej, Biuletyn 52 (2019).
  • Cykl artykułów w biuletynie Opolskiego Centrum Onkologii na temat diety w chorobie nowotworowej oraz profilaktyce nowotworów (2013-2016).
    • Zalecenia żywieniowe dla chorych na raka piersi
    • Jesteś tym, co jesz cz.1 i cz.2., Biuletyn styczeń 2014, Biuletyn luty 2014
    • Rozmawiamy o jedzeniu, cz.1 Biuletyn marzec 2014
    • Rozmawiamy o jedzeniu, cz.2 Biuletyn kwiecień 2014
    • Rozmawiamy o jedzeniu, cz.3 Biuletyn maj 2014
    • Dieta bezglutenowa, moda czy konieczność, cz.1, Biuletyn czerwiec 2014
    • Dieta bezglutenowa, moda czy konieczność, cz.2, Biuletyn lipiec 2014
    • Żywieniowa profilaktyka nowotworów, Biuletyn luty 2015
  • Cykl audycji radiowych Przychodzi Starzec do lekarza w Radio Doxa. W czasie audycji w latach 2013-2018 podejmowane były różne tematy związane z żywnością, żywieniem, dietoterapią i zdrowiem.