JOANNA GRUSZKA Dietetyk kliniczny
Absolwentka studiów na kierunku dietetyka kliniczna oraz podyplomowych studiów poradnictwa żywieniowego i dietetycznego. W trakcie pisania pracy doktorskiej pod tytułem Ocena realizacji potrzeb żywieniowych i skuteczności interwencji żywieniowej u dzieci i dorosłych z zespołem Downa w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, stale poszerza swoją wiedzę na konferencjach i szkoleniach.
- Dyplom dietetyka klinicznego
- Dyplom Podyplomowych Studiów Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego
- Otwarty przewód doktorski
- Gabinet dietetyczny Dieta Plus - dietoterapia chorób dzieci i dorosłych
- Opolskie Centrum Onkologii im. prof. T. Koszarowskiego - dietoterapia pacjentów onkologicznych
- Optima Medycyna SA - dietoterapia chorób dzieci i dorosłych
Publikacje naukowe
- Gruszka J., Włodarek D., General Dietary Recommendations for People with Down Syndrome. Nutrients 2024, Vol. 16, No.16, 2656
- Sochocka L, Gruszka J., Wybrane metody profilaktyki niedoboru witaminy D u dzieci w wieku przedszkolnym podejmowane przez ich rodziców. Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine 2015, Vol. 18, No. 2, 26-31.
- Malczyk E, Gruszka J., Sposób żywienia pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2012.
Rozdziały w monografiach
- Gruszka J., Wybrane problemy zdrowotne kobiet w okresie okołomenopauzalnym - postępowanie dietetyczne. Pod red. Wojtal M, Żurawicka D. Wybrane aspekty opieki pielęgniarskiej i położniczej w różnych specjalnościach medycyny t.3. Wydawnictwo Nowik Sp.j. Opole 2015.
- Gruszka J., Żywienie w ciąży a zdrowie mamy i dziecka wybrane aspekty. Pod red. Lichtenberg-Kokoszka E, Janiuk E. Ciąża i Narodziny Dziecka fundamentem przyszłości dziecka. Zagadnienie interdyscyplinarne. Wydawnictwo Impuls 2012.
Wystąpienia na konferencjach
- Gruszka J., Żywienie w ciąży a zdrowie mamy i dziecka, wybrane aspekty. Wystąpienie na V Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej. Ciąża i Narodziny Dziecka fundamentem przyszłości dziecka, Opole 23.05.2012.
- Gruszka J., Ocena sposobu żywienia pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2012. Wystąpienie na XXII Ogólnopolskim Sympozjum Bromatologicznym. Żywność i żywienie w XXI wieku wyzwania i nadzieje, Wisła 5-7.09.2012.
- Gruszka J., Dieta w chorobach reumatycznych, wystąpienie na konferencji 22. Zjazd Polskiego Towarzystwa Reumatologicznego, Sesja Stowarzyszeń, Katowice 3-5.09.2014.
- Gruszka J., Dieta w profilaktyce nowotworów. Wystąpienie na III Konferencji Onkologicznej. Opole 22.10.2014.
- Gruszka J., Włodarek D. : Ocena realizacji potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży z zespołem Downa i niedoborem masy ciała. Plakat na konferencji Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego, Warszawa 8-9.11.2018.
- Gruszka J., Dieta ketogeniczna, nowy ciekawy aspekt żywienia w chorobie nowotworowej, Wystąpienie na V Konferencji Onkologicznej „Pielęgniarstwo onkologiczne – problemy i wyzwania” Opole 17.10 2019.
- Gruszka J., Żywienie w endometriozie. Wystąpienie na konferencji organizowanej przez Samorząd Województwa Opolskiego: Endometrioza – czym tak naprawdę jest. Opole. 17.11.2023
Książki (recenzje, redakcje merytoryczne)
- Redakcja merytoryczna oraz recenzja - Kropka Bożena, Co mi dolega. Poradnik skutecznego leczenia dietą, Znak, 2016.
- Konsultacja merytoryczna i przypisy do tekstu - Christina Alder-Gasser, Życie z reumatyzmem. Jak się odżywiać, Stowarzyszenie reumatyków i ich sympatyków im. H. Żechowskiej, 2014.
- Redakcja merytoryczna - Kropka Bożena, Żywieniowe triki, Wydawnictwo Rodzina, 2012.
- Wykłady z przedmiotu dietetyka dla pielęgniarek i położnych - studia pomostowe/studia licencjackie w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej, Opole 2013-2015.
- Szkolenie z dietetyki pediatrycznej - kurs specjalizacyjny dla pielęgniarek organizowany przez NZOZ PREV-Med, Opole listopad 2014.
- Szkolenie Zasady postępowania dietetycznego u osób niepełnosprawnych i przewlekle chorych - kurs specjalizacyjny dla pielęgniarek, Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej, listopad Opole 2012.
- Szkolenie z dietetyki i żywienia dla Profesji, Opole maj 2013.
- Szkolenie z dietetyki i żywienia dla Krakowskiego Instytutu Rozwoju Edukacji, Opole maj 2014.
- Cykle wykładów dla opolskich stowarzyszeń i instytucji.
- Artykuły w Opolskiej Pielęgniarce i Położnej
- Prawidłowe odżywianie w zdrowiu i chorobie, Biuletyn 17 (2014).
- Żywieniowa profilaktyka nowotworów, Biuletyn 23 (2015).
- Dieta ketogeniczna, nowy ciekawy aspekt żywienia w chorobie nowotworowej, Biuletyn 52 (2019).
- Cykl artykułów w biuletynie Opolskiego Centrum Onkologii na temat diety w chorobie nowotworowej oraz profilaktyce nowotworów (2013-2016).
- Zalecenia żywieniowe dla chorych na raka piersi
- Jesteś tym, co jesz cz.1 i cz.2., Biuletyn styczeń 2014, Biuletyn luty 2014
- Rozmawiamy o jedzeniu, cz.1 Biuletyn marzec 2014
- Rozmawiamy o jedzeniu, cz.2 Biuletyn kwiecień 2014
- Rozmawiamy o jedzeniu, cz.3 Biuletyn maj 2014
- Dieta bezglutenowa, moda czy konieczność, cz.1, Biuletyn czerwiec 2014
- Dieta bezglutenowa, moda czy konieczność, cz.2, Biuletyn lipiec 2014
- Żywieniowa profilaktyka nowotworów, Biuletyn luty 2015
- Stały cykl audycji radiowych Przychodzi Starzec do lekarza w Radio Doxa. W czasie audycji w latach 2013-2018 podejmowane były różne tematy związane z żywnością, żywieniem, dietoterapią i zdrowiem.