Problemy kardiologiczne
Dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób serca. Może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, zmniejszeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Jest też istotną terapią wspomagającą w już istniejących problemach zdrowotnych - przy leczeniu nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, po zawale mięśnia sercowego. Jadłospis ograniczający spożycie soli, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukru korzystnie wpłynie na serce.
- nadciśnienie tętnicze i dieta
- żywienie po zawale mięśnia sercowego
- wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów
Może Cię również zainteresować...
Zaburzenia metaboliczne
Wysoki poziom cholesterolu, glukozy lub kwasu moczowego to problemy, które dotykają wielu z nas. Często są one związane z nieprawidłową...
Przeczytaj więcej
Odchudzanie
W dzisiejszych czasach nasze codzienne jedzenie uległo tak dużym zmianom, że utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się coraz trudniejsze. Wiele...
Przeczytaj więcej
Zdrowie kobiety
Wiele schorzeń, które dotykają kobiety, związanych jest z zaburzeniami hormonalnymi, ale odpowiednio dobrane modyfikacje dietetyczne mogą przynieść ulgę i poprawić...
Przeczytaj więcej